3D stadsmodel Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam is een voorloper als het gaat om innovatief gebruik van geodata van de stad. Ze hebben inmiddels jaren lange ervaring met 3D data en ontsluiten dit in een online portaal. Dit 3D model is te zien in de online omgeving www.3drotterdam.nl

Technieken

Kavel 10 heeft voor de inwinning verschillende airborne technieken ingezet. Deze technieken zijn allemaal in 1 vlucht uitgevoerd.

Airborne LIDAR
Om een goede 3D mesh te kunnen maken is een dichte puntenwolk van groot belang. Deze puntenwolk zorgt ervoor dat het maaiveld tussen grote gebouwen goed in kaart wordt gebracht.

Nadir foto`s
Voor de opbouw van het model wordt er eerst een orthofoto gemaakt van de nadir foto`s. Voor de inwinning is er een grondresolutie van 5 centimeter GSD aangehouden.

Obliek foto`s
Door gebruik te maken van een obliek camera systeem worden alle kanten van de gebouwen goed in beeld genomen. Dit zorgt voor een vele male hogere kwaliteit dan enkel gebruik te maken van nadir foto`s.

Alle ingewonnen data wordt in gespecialiseerde software verwerkt tot een 3D-mesh die in verschillende formaten geëxporteerd kan worden.

Gemeente Rotterdam 3D-mesh

Bekijk het 3D-stadsmodel van de Gemeente Rotterdam in de online viewer.
(enkel in Google Chrome of Firefox)

Ook interessant voor uw gemeente?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Klik hier

Andere Cases