3D stadsmodel

Beheer in 3D wordt steeds populairder bij Nederlandse overheden. Waar vroeger het enkel ging om een mooie 3D weergave van de stad zijn het tegenwoordig 3D modellen die voor veel doeleinden worden ingezet. De 3D stadsmodellen worden ingezet voor het doen van veel verschillende analyses.

Kavel 10 heeft inmiddels veel ervaring opgebouwd met het inwinnen van 3D data voor gemeentes in Nederland onder de hoogste kwaliteit. Ons bemande vliegtuig is uitermate geschikt om alle benodigde data in te winnen in 1 enkele vlucht. Tevens hebben onze mensen veel ervaring met het opbouwen van de 3D stadsmodellen in verschillende bestandsformaten zoals CityGML.

Inwinstrategie

Voor het maken van een hoogwaardig 3d stadsmodel worden verschillende inwintechnieken gecombineerd in 1 vlucht. De technieken die ingezet worden zijn de onderstaande:

 1. Airborne LIDAR
  LiDAR wordt ingezet om goede hoogte data te krijgen van de maaivelden en de gebouwen. Op basis hiervan worden de contouren van het model opgebouwd. Tevens kan deze data dienen als basis voor het opbouwen van de LOD modellen.
 2. Airborne fotografie
  Tijdens de vlucht worden foto`s genomen die worden verwerkt tot een hoogwaardige orthofoto. Deze orthofoto kan worden gebruikt als onderlegger en zal gebruikt worden om de mesh op te bouwen.
 3. Obliek fotografie
  Tevens wordt er tijdens de vlucht in 4 windrichtingen gelijktijdig foto data ingewonnen. Deze foto`s worden gebruikt om de 3D mesh op te bouwen.

Gemeente Rotterdam 3D-mesh

Bekijk het 3D-stadsmodel van de Gemeente Rotterdam in de online viewer.
(enkel in Google Chrome of Firefox)

Onderstaand een film met toelichting over het gemaakte 3D stadsmodel van de Gemeente Rotterdam.

In het kort

 • Hoge nauwkeurigheden
 • Opwerken tot 3d Mesh
 • Inzetbaar met de nieuwste technieken

Haarscherpe orthofoto`s en obliekbeelden

De aerial camera`s die Kavel 10 gebruikt in het bemande vliegtuig zijn uitermate geschikt voor het maken van orthofoto`s met hoge resoluties tot 2 centimeter GSD. Deze foto`s zullen worden gebruikt om de 3D mesh op te bouwen samen met de airborne LiDAR.

Airborne LiDAR

LiDAR staat voor Light Detection and Ranging en is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door het gebruik van laserpulsen. De techniek is vergelijkbaar met radar, waarbij radiogolven worden gebruikt in plaats van in dit geval lasergolven. Deze techniek zorgt ervoor dat er een super nauwkeurig hoogtemodel van de stad gemaakt kan worden. Deze dient als basis voor de 3D Mesh.

Opbouwen LOD modellen

Naast de inwinning is Kavel 10 ook ervaren in het opbouwen van verschillende gewenste modellen. Zo kan vanuit de ingewonnen onder andere een LOD model worden opgewerkt. Tevens kan de 3D mesh worden aangeleverd in de meest gebruikte extensies zoals Cesium en CityGML.

Recent werk | Cases