3D inwinning Brainport Smart District (BSD)

Opdrachtgever: Gemeente Helmond - Brainport Smart District

Locatie: Helmond

3D inwinning Brainport Smart District (BSD)

Achtergrond informatie

In de Helmondse wijk Brandevoort, wordt de slimste wijk ter wereld ontwikkeld, Brainport Smart District (BSD). De nieuwste inzichten en technieken op het gebied van participatie, gezond- heid, data, mobiliteit, energie en circulariteit worden hier ingezet om een duurzame en mooie woonomgeving te creëren. BSD wordt een slimme- woon en werkwijk waarin bewoners zelf een centrale rol spelen bij de ontwikkeling van hun eigen leefomgeving.  Lees hier meer over BSD.

 

De opdracht

Kavel 10 is gevraagd om deze nieuw te ontwikkelen wijk volledig in 3D vast te leggen. Deze uitgebreide inwinning omvatte vliegen, rijden, veldwerk metingen en een uitgebreide opwerking van alle datasets. Hierbij is gebruik gemaakt van Airborne LIDAR, Mobiele LiDAR, statische LiDAR. Ook is er uitgebreid fotomateriaal ingewonnen met onze vliegtuigen en is een deelgebied gevlogen met drone.

Uit al deze ingewonnen data zijn er verschillende producten opwerkt zoals een DTM, een 3D mesh, trueortho`s, puntenwolken en beeldmateriaal. De oplevering omvatte 4 grote harde schijven met alle data producten.

Gebruikte technieken

Voor dit project is gebruik gemaakt van ons vliegtuig naast ons mobiele LiDAR scanner gemonteerd op de meetauto. Tevens is er uitgebreid veldwerk uitgevoerd. Het combineren van deze technieken zorgt ervoor dat we een volledig beeld konden krijgen van het uitdagende gebied.

3D mesh

Om het project goed in beeld te krijgen is er op lage hoogte gevlogen. Tevens is er met hoge overlap van 80% bij 80% gevlogen om als input te dienen voor de 3D mesh en true-ortho.

Airborne LiDAR

LIDAR (Laser Imaging Detection And Ranging) is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door het gebruik van laserpulsen. Deze techniek is bijzonder, omdat het de aanwezige vegetatie en begroeiing uit de metingen kan elimineren en de werkelijke maaiveldhoogte meet. De ingewonnen puntenwolken worden gecombineerd tot één totale puntenwolk met verschillende classificaties zoals grond, gebouwen en vegetatie.

Mobiele LIDAR

Met ons meetvoertuig hebben we een dichte puntenwolk van 2500 punten per m2 ingewonnen. Tegelijkertijd worden er panoramische beelden ingewonnen. Deze beelden kunnen tijdens het opwerken van het DTM gebruikt worden ter aanvulling en controle. Daarnaast gebruiken we de beelden van de panoramische camera voor het inkleuren van de puntenwolk.

Digitaal terrein model (DTM)

Op basis van alle ingewonnen data is een volledig DTM volgens NLCS richtlijnen opgewerkt. Dit centimeter nauwkeurige model bevat alle aanwezige verhardingen en elementen in het gebied. Dit AutoCAD model kan als basis worden gebruikt voor de verder ontwikkelingen in het gebied.

Het resultaat

Als resultaat is er een uitgebreide dataset geleverd met verschillende producten. Dit omvat de ruwe data tot aan alle opgewerkte producten zoals uitgevraagd.  Vanwege de grote omvang van de dataset zal er worden gekeken naar de manier van het gebruik in de organisatie. Kavel 10 zal betrokken blijven in dit traject.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen? Bel dan naar 0512 – 57 00 71 of stuur een e-mail naar frank@kavel10.nl

Frank Staal

Sales Manager en eigenaar Kavel 10