Airborne inwinning tracé Leiden-Rijswijk

Opdrachtgever: GASUNIE NV

Locatie: Leiden

Airborne inwinning tracé Leiden-Rijswijk

Achtergrondinformatie

Gasunie bereidt de aanleg voor van de hoofdtransportleiding voor warm water. Dit wordt ook wel WarmtelinQ genoemd. WarmetlinQ is een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Met het warme water kunnen woningen en bedrijven op termijn duurzaam verwarmd worden.

De opdracht

Om dit zo goed mogelijk in kaart te brengen zet Kavel 10 gecombineerde systemen in vanuit de lucht. In één vliegbeweging worden er luchtbeelden en LiDAR ingewonnen.

Uit de LiDAR data wordt een nauwkeurig maaiveld bestand opgeleverd waar alle vegetatie uit gefilterd is. De luchtbeelden worden verwerkt tot hoge resolutie orthofoto`s die een scherp beeld geven van het grondgebied.

Naast deze datasets werkt Kavel 10 ook een hoog resolutie 3D mesh uit van het gehele projectgebied. Een 3D kopie van de werkelijkheid wordt door Kavel 10 gepubliceerd in het ArqGIS online portaal. Dit zorgt ervoor dat alle betrokken partijen makkelijk toegang hebben tot alle data.

Gebruikte technieken

Om alle producten te kunnen leveren is er gebruik gemaakt van ons gecombineerde meetsysteem vanuit ons meetvliegtuig de PH-KIO. Dit toestel heeft twee inspectieluiken wat het mogelijk maakt om beelden en LiDAR in één vliegbeweging in te winnen.

LiDAR

LiDAR (Laser Imaging Detection And Ranging) is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door het gebruik van laserpulsen. Deze techniek is bijzonder, omdat het de aanwezige vegetatie en begroeiing uit de metingen kan elimineren en de werkelijke maaiveldhoogte meet. Hiermee maken we een super nauwkeurig maaiveld bestand voor Gasunie.

Beeldmateriaal

Met onze metrische camera worden gelijktijdig met 5 lenzen beelden geschoten. Deze lenzen staan zowel naar beneden (nadir) als in 4 windrichtingen gericht (obliek). De vliegplanning wordt zo gepland dat alle beelden met overlap worden genomen. Dit stelt de software in staat om het 3D model op te bouwen en een hoog resolutie orthofoto te genereren.

3D mesh

Naast de inwinning en verwerking van LiDAR en beeldmateriaal levert Kavel 10 ook altijd 3D mesh data voor Gasunie. Deze hoge resolutie mesh modellen zijn uitermate geschikt om te ondersteunen in de planvorming. Al onze modellen worden direct beschikbaar gesteld via ArcGIS online om via deze manier gebruikt te worden door Gasunie NV en haar partners

Het resultaat

Alle data producten leveren we digitaal aan de Gasunie. Hierbij uploaden we ook die 3D mesh gegevens rechtstreeks naar ArcGIS online. Deze resultaten zijn voor de klant in de online omgeving te bekijken en kunnen worden gedownload naar lokale omgeving indien nodig.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen? Bel dan naar 0512 – 57 00 71 of stuur een e-mail naar frank@kavel10.nl

Frank Staal

Sales Manager en eigenaar Kavel 10