Meervoudige inwinning Medisch Centrum Leeuwarden

Opdrachtgever: Sweco

Locatie: Leeuwarden

Meervoudige inwinning Medisch Centrum Leeuwarden

Achtergrondinformatie

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is bezig met de plannen om een deel van het terrein opnieuw in te richten. Voor deze gedeeltelijke herinrichting zijn diverse werkzaamheden nodig. Het MCL heeft Sweco gevraagd voor het uitvoeren van conditionerende onderzoeken zoals de bouwkundige staat en de inmeting van het terrein. En precies daar komt Kavel 10 om de hoek kijken.

De opdracht

Voor de ontwerpfase en om inzicht te krijgen in de bestaande situatie heeft Sweco aan Kavel 10 gevraagd om de volgende producten te leveren: Digitaal Terrein Model (DTM), verticale- en 45 graden luchtfoto’s en een fotorealistisch 3D model. De luchtfoto’s en het fotorealistisch 3D model zijn ontsloten in ons online data viewer ‘’Vision 10’’.

Klant aan het woord

Klaas de Boer

Projectleider Sweco

Doordat Kavel 10 met vliegtuigen de data inwint ben je niet afhankelijk van het verkeer en bereikbaarheid. Een ander voordeel is dat alle ingewonnen data in één vlucht gedaan kan worden. Dit totaal plaatje zorgt voor een snelle inwinning en ook nog eens met haarscherpe luchtfoto’s.

"Door te vliegen met vliegtuigen levert Kavel 10 snel en hiermee dus super efficiënt en veilig"

Gebruikte technieken

Voor het leveren van de eindproducten hebben we gebruik gemaakt van ons landmeetkundig vliegtuig. Met dit vliegtuig hebben we alle benodigde data in één vlucht ingewonnen. Om het juiste eindresultaat te leveren hebben we gebruik gemaakt van ons hoogwaardig camera systeem waarmee wij in een vliegbeweging zowel verticale als schuine luchtfoto’s in kunnen winnen. Daarnaast hebben wij met onze LiDAR laserscanner een puntenwolk ingewonnen waarmee er honderd meetpunten per vierkante meter zijn gemeten.

Vanuit de ingewonnen luchtfoto’s is er een overzichtsfoto gemaakt, 45 graden luchtfoto’s en een fotorealistisch 3D model. Vanuit de LiDAR puntenwolk in combinatie met de overzichtsfoto is de digitale tekening gemaakt, oftewel de DTM.

Fotorealistisch 3D model

Een fotorealistisch 3D model is een kopie van de buitenomgeving. Deze modellen lenen zich goed voor het maken van onder andere visualisaties, animaties en 4D planning. Het projecteren van een ontwerp van een gebouw of een weg in het fotorealistisch 3D model geeft direct inzicht in de nieuwe situatie. Naast 3D tekeningen kunnen ook 3D objecten zoals machines en ketenparken worden geïmporteerd in de omgeving. Zo kan voorafgaand aan de uitvoering al worden bekeken hoe de bouw gaat verlopen. Voortgang, kansen en risico’s worden op deze manier inzichtelijk. In de afbeelding is een voorbeeld visualisatie getoond.  Dit gehele 3D model is te bezichtigen in onze eigen online viewer inclusief alle obliek beelden.

LiDAR Puntenwolk

LiDAR (Laser Imaging Detection And Ranging) is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door het gebruik van laserpulsen. Het bijzondere van deze techniek is, dat zij het mogelijk maakt om de aanwezige vegetatie en begroeiing uit de metingen te elimineren en de werkelijke maaiveldhoogte te meten.

Digitaal Terrein Model

In een DTM worden vooraf bepaalde elementen van een gebied ingemeten en uitgewerkt tot een digitaal meetbestand. Een Digitaal Terrein Model wordt verwerkt volgens de Nederlandse Cad standaard (NLCS) en worden opgeleverd in een Autocad omgeving.

Haarscherpe obliek beelden

Obliek beelden worden genomen vanuit het vliegtuig  onder een hoek van 45 graden met het aardoppervlak. Hierdoor worden de achter- en/of zijkanten van gebouwen en objecten zichtbaar. Tevens zijn obliek beelden in een online Vision10 viewer te bekijken. Deze viewer wordt door ons gehost en geeft toegang tot zowel orthofoto`s, obliekbeelden, panorama’s en indien gewenst 3D-modellen.

Het resultaat

Met het leveren van het  Digitaal Terrein Model (DTM), verticale- en 45 graden luchtfoto’s en een 3D fotorealistisch model kunnen de ontwerpers verder met de uitwerkingen van het terreinontwerp en toekomstige nieuwbouw. De toekomstige nieuwbouw kan vervolgens in het 3D mesh model gevisualiseerd worden.

Heb je nog vragen?

Bel dan naar 0512 – 57 00 71 of stuur een e-mail naar stefan@kavel10.nl

Stefan Brouwer

Business developer en eigenaar Kavel 10