Sterke Lekdijk

Opdrachtgever: Lek Ensemble

Locatie: Amerongen - Schoonhoven

Sterke Lekdijk

Achtergrondinformatie

De Lekdijk beschermt een groot deel van Midden- en West-Nederland tegen overstroming. Als de Lekdijk doorbreekt kan een groot deel van de Randstad overstromen, tot Amsterdam aan toe. Daarom versterkt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven over een totale lengte van 55 kilometer. Met deze dijkversterking wordt ervoor gezorgd dat de dijk ook in de toekomst voldoende veilig is.

De opdracht

In opdracht van de innovatiepartners Lek Ensemble (bestaande uit: Heijmans Infra – GMB Civiel – de Vries & van der Wiel, Mourik en Van Oord) brengt Kavel 10 de gehele dijk van 55 kilometer digitaal in beeld. Hiervoor leveren wij een Digitaal Terrein Model (DTM), een orthofotomozaïek en oblieke luchtfoto’s.

Klant aan het woord

Paul van Oorschot

Onderdeel van Lek Ensemble

‘Ik ben zeer content met Kavel 10. Sterke lekdijk is een mooi en groot project. En dankzij Kavel 10 is dit op een nauwkeurig en efficiënte manier in kaart gebracht. Door de combinatie van rijden, vliegen en landmeten hebben we in korte tijd veel data binnen gekregen waar onze tekenaars weer mee aan de slag kunnen. Door het snel leveren, hoge kwaliteit van de data en de luchtfoto’s, zou ik Kavel 10 zeker aanbevelen.’

"Super efficiënt en nauwkeurig voor het inwinnen van grote projecten"

Gebruikte technieken

Om voor dit project een passend ontwerp te maken is er zoveel mogelijk data ingewonnen. Om het gebied van ruim 1.700 hectare in te winnen zijn er meerdere inwintechnieken gebruikt. Binnen één dag is het hele projectgebied ingewonnen. Om alle verharde delen in kaart te brengen hebben we onze scanauto gebruikt met LiDAR en voor het aanbrengen van referentiepunten en waterpassen hebben we onze landmeters ingezet.

Obliek beelden

Obliek beelden worden genomen vanuit het vliegtuig  onder een hoek van 45 graden met het aardoppervlak. Hierdoor worden de achter- en/of zijkanten van gebouwen en objecten zichtbaar. Kavel 10 maakt gebruik van  obliek systemen met vier hoge- resolutie obliek camera`s gekoppeld aan een hoogwaardig GPS en GNSS systeem. Dit stelt ons in staat de beelden nauwkeurige locatie gegevens mee te geven. Hierdoor is het ook mogelijk om de beelden te trianguleren met een AT proces. Deze getrianguleerde obliek beelden lenen zich bij uitstek voor  het textureren van LOD modellen.

LiDAR

LiDAR (Laser Imaging Detection And Ranging) is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door het gebruik van laserpulsen. Deze techniek is bijzonder, omdat het de aanwezige vegetatie en begroeiing uit de metingen kan elimineren en de werkelijke maaiveldhoogte meet. De ingewonnen puntenwolken worden gecombineerd tot één totale puntenwolk met verschillende classificaties zoals grond, gebouwen en vegetatie.

Digitaal Terrein Model

Op basis van alle ingewonnen data is een volledig DTM volgens NLCS richtlijnen opgewerkt. Dit centimeter nauwkeurige model bevat alle aanwezige verhardingen en elementen in het gebied. Dit AutoCAD model kan als basis worden gebruikt voor de verder ontwikkelingen in het gebied.

Het resultaat

Met de uiteindelijke data kunnen de ontwerpers verder met het uitwerken van hun ontwerpwerkzaamheden, en ze kunnen dankzij de hoge-resolutie-luchtfoto’s die ontsloten zijn in de online viewer, elk moment een kijkje nemen op de dijk zonder deze fysiek te hoeven betreden.

Heb je nog vragen?

Bel dan naar 0512 – 57 00 71 of stuur een e-mail naar stefan@kavel10.nl

Stefan Brouwer

Business developer en eigenaar Kavel 10