Voorjaarsvlucht Syntrophos

Opdrachtgever: Syntrophos

Locatie: Spijkenisse

Voorjaarsvlucht Syntrophos

Achtergrondinformatie

Syntrophos is het Shared Service Center voor de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne en levert ondersteunende diensten op het gebied van Advies, Financiën, ICT en GEO-informatie. Elk jaar laat Syntrophos een voorjaarsvlucht uitvoeren die gebruikt wordt voor allerlei beheertaken van de deelnemende gemeentes. Syntrophos gebruikt de ingewonnen data op slimme manieren om het beheer zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

De opdracht

Voor Syntrophos voert Kavel 10 meerjarig de voorjaarsvlucht uit. Deze voorjaarsvlucht onderscheidt zich door de hoeveelheid data die wordt ingewonnen tijdens deze vlucht. Er wordt niet alleen beeldmateriaal maar ook LIDAR gelijktijdig ingewonnen. Dit wordt onder hoge eisen met 80/80% overlap gevlogen.

Klant aan het woord

Gaston Ermstrang

Regisseur Inwinning

“Kavel 10 heeft ons van een hoge kwaliteit foto’s weten te voorzien tijdens de eerste lockdown. Er mocht maar met 1 persoon gevlogen worden, terwijl er weinig windows beschikbaar waren om te vliegen. Wij beheren een groot gebied (>220km2) en wilden een simultane inwinning, d.w.z. LiDAR, obliek en nadir in 1 keer gevlogen met daardoor minimale afwijkingen in de verschillende datasets onderling. Ondanks deze bijzondere omstandigheden heeft Kavel 10 mooie producten weten te leveren door een goede communicatie en kennis van zaken”

'Kavel 10 heeft een CO2 certificering wat ervoor zorgt dat de uitstoot wordt gecompenseerd. Dit stelt ons in staat om de inkoop zo neutraal mogelijk in te richten'

Gebruikte technieken

De onderscheidende factor van deze opdracht is de hoge data dichtheid van de inwinning. Voor dit project wordt er op een lage hoogte gevlogen. Dit in combinatie met een grote overlap resulteert in een LIDAR puntenwolk met 40 punten per m2 en een orthofoto van 5 centimeter GSD.

LiDAR Puntenwolk

Er wordt gebiedsdekkend LiDAR ingewonnen. De ingewonnen LiDAR gegevens worden door onze dataspecialisten opgewerkt tot geclassificeerde bestanden. Door middel van gespecialiseerde software worden deze classificaties toegekend aan de puntenwolk. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen grond, vegetatie, water en gebouw. Deze geclassificeerde puntenwolken worden aangeleverd als .LAS bestanden aan de klant.

Ortho en stereofoto`s

Naast de LiDAR wordt er gelijktijdig nadir beeldmateriaal ingewonnen. Na de ingangscontrole van de beelden en de verwerking vna de GNSS/INS trajectory worden de beelden samen met de oriëntatie parameters, cameracalibratie en paspunten ingeladen. Na het inladen en verwerken van deze gegevens zullen de uiteindelijke producten worden opgewerkt. Hierbij zullen de losse foto`s met behulp van de AT tot een orthofoto en stereofoto`s worden opgewerkt.

Obliek foto`s

Ook worden er in vier windrichtingen gelijktijdig obliek beelden ingewonnen. Deze hoekfoto`s zijn uitermate geschikt om te gebruiken voor de inspectie van objecten binnen het projectgebied. De obliek beelden worden verwerkt in de software en vervolgens in onze Vision 10 omgeving geüpload. Deze cloudomgeving geeft online toegang tot de beelden en kan gekoppeld worden met de GIS pakketten die de klant gebruikt. Hierdoor kan de klant blijven werken volgens de workflow die ze gewend zijn.

3D mesh

Voor de opdrachtgever is er ook een 3D mesh gemaakt van een deel van het projectgebied. Dit foto realistisch mesh bestand is erg geschikt voor 3D beheer van het gebied. De 3D meshes kunnen in verschillende online pakketten worden geraadpleegd.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen? Bel dan naar 0512 – 57 00 71 of stuur een e-mail naar frank@kavel10.nl

Frank Staal

Sales Manager en eigenaar Kavel 10